Rákleves


A jól megmosott és kis körömkefével megsúrolt rákokat, melyből a farkán lévő, középes csontocskával a belét is kihúztuk, forró zöldpetrezselymes vízben tíz percig főzzük. Ez alatt a rákok szép vörösre főnek. Levét leszűrjük és félre tesszük. A rákok ollóit letördeljük, belőlük a rákhúst óvatosan kiszedjük, úgy szintén a rák farkából is. A testüket kitisztítjuk, belüket és apró lábaikat visszatesszük a leszűrt lébe és két-három óráig lassú tűzön tovább főzzük, hogy az íze jól kifőjön. Az ollók és farkok csontját langyos sütőbe megszárítjuk, és mozsárban porrá törjük. –vajat olvasztunk fazékba személyenként 3 dekát és a rákport beletesszük, pár percnyi keverés után feleresztjük a már jól kifőtt és leszűrt rák lével és tovább főzzük 1-2 óráig. Azután leszűrjük leves szűrőn, tejszínnel vagy tejföllel behabarjuk, sóval, pici cukorral és konyakkal ízesítjük. A rák testeket a következő töltelékkel töltjük: kevés vajat habosra keverünk egy tojás sárgájával, melyhez egy evőkanál tejet öntünk, és annyi zsemlemorzsát hintünk közé, hogy jó kemény legyen. Egy pici apróra vágott petrezselyem zöldjét, kevés rákhúst, sót és a tojás felvert habját keverjük még hozzá. Ezzel megtöltjük a ráktesteket és ami kimaradt apró gombócokat formálunk belőle a forrásban lévő levesbe s csak tízpercnyi forrás után a gombócokat. Tejszínre tálaljuk. Ügyeljünk, hogy a rákleve sűrű legyen, egészen krémszerű.