Malac, pulyka vagy liba galantine


A megtisztított malacot a hasán végigvágjuk és felnyitjuk egészen a nyakáig. Oldalbordáit, gerincét kifejtjük, combcsontjaival együtt kicsontozzuk, csak a lábában és a fejrészében maradhat csont. A pulykánál és libánál a hátát vágjuk fel és úgy csontozzuk ki. A kicsontozott állatot előbb nedves majd száraz ruhával gondosan megtörölgetjük, gyengén besózzuk.

Tölteléke: 50-60 dkg borjú, vagy disznóhúst húsdarálón háromszor-, négyszer áthajtunk, ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk, 2 egész tojást ütünk bele és jól összedagasztjuk. ha ki van dagasztva 15 percig pihentetjük. Két és fél dkg vajat, két és fél dkg liszttel habzásig hevítjük, majd fél dl tejfellel és 1 dl tejjel sűrű panádlit főzünk, melyet szintén a töltelékhez keverünk, tíz dkg párolt gombával, apró kockára vágott 10 dkg füstölt, főtt marhanyelvvel és dkg kockára vágott főtt sonkával együtt. A májat is belevághatjuk kis kockára, de ezt előbb forró vízzel leforrázzuk.

Megtöltjük az állatott, a malacnál csak a két combjáig varrjuk be, összehajtjuk, első lábát benyomjuk, etaminba csavarjuk, két végét bekötjük és kifőzzük. A libánál és pulykánál bőrt bőrre helyezve varrjuk össze. egy nagy lábasban 5-6 liter vízben 20 dkg vékonyra vágott vegyes zöldséget, pici sót, fél babérlevelet, 8-10 szem borsot, két evőkanálnyi paradicsomot felforralunk és a forrásban lévő vízbe az etaminba csavart malacot belehelyezzük. Csendes forrással 21/2 órán át főzzük. Pulykát, libát csak 2 órán át főzzük. Ha a vízből kivettük, hasára vagy hátára fektetjük és nagy vágó deszkával lepréseljük. Ha már teljesen megfagyott, kiszedjük a főzőruhából, felszeleteljük egy pikáns mártással, tálaljuk. Buffet asztalra, ha készítjük úgy chauffroid mártással fényezzük be felszeletelés előtt. A tálat aszpikkal díszítjük.