Káposztafej töltve


Szép nagy káposztafejeket megmosunk, forró sós vízben 10-15 percig főzzük, majd leszűrjük, a nagy leveleit óvatosan lefejtjük és egy nagy szalvétára úgy rakjuk rá, mint ahogy lefejtettük. Következő töltelékkel megtöltjük: A nagy levelek lefejtése után a megmaradt káposztát apróra vágjuk, és forró zsírban lepároljuk. Ez alatt személyenként 6 dkg húsból (lehet sertés, borjú vagy marha) pörköltet készítünk (lásd a húsoknál) paprika nélkül. Egy fej káposzta 4-5 személyre elegendő. Ha puha a hús ledaráljuk, megsózzuk, teszünk még hozzá személyenként egy evőkanál grízt pici törött borsot a már előzőleg lepárolt káposztát és az egészhez egy egész tojást. Jól kidolgozzuk és nagy gombócot formálva belőle, a szétnyílt káposzta levelekre helyezzük. A leveleket úgy igazítjuk, rajta mintha egy egész káposztafej lenne, a szalvétát óvatosan összekötjük és az egészet forró vízbe másfél órán át főzzük. Szitára tesszük, majd vigyázva kivesszük a szalvétából és kizsírozott tűzálló tálra helyezzük. Tejföllel melybe előzőleg pici lisztet habartunk leöntjük és vajban pirított zsemlyemorzsával lelocsoljuk. Tálalás előtt pirosra sütjük.