Halpástétom formában


60 dkg főtt és kiszálkázott halhúst háromszor át darálunk. Egy tálba tesszük, pici sót kevés citrom levét öntünk hozzá, ehhez egy tojássárgájából és 1 dl olajból moyonnaist készítünk. Két dkg vajat felhevítünk egy lábosban, két dkg liszttel, fél dl tejföllel és fél dl tejjel befőzzük sűrűre. Ezt az így elkészített panádlit a hal közé keverjük. Ha teljesen kihűlt, akkor hozzá keverjük a mayonnaiset és 12 dkg olvasztott aszpikot, melyben két lap gelatint olvasztunk fel. Jól összekeverjük és két kanál tejföllel, utána ízesítjük az egész masszát, Aszpikkal kiöntött formában fagyasztjuk. Legszebb bombaformába tenni melyet szépen aszpikkal =smizirozunk= vagy fényező mártással kenünk be fagyasztás után. Kaviármártást adunk mellé. Díszíthetjük főtt süllő szeletekkel vagy süllő tekercsekkel és kockára vágott aszpikkal, francia salátával, melyet szintén kis formákban, aszpikban fagyasztunk. A halhúshoz egy kg pontyot veszünk, amit előzőleg zöldséges és kevés ecetes vízben főzünk meg és óvatosan kicsontozunk. 6 személy részére elegendő.