Halak - Általános tudnivalók!


Mivel a hal hamar romlik, lehetőleg közvetlenül használat előtt vásároljuk, és használatig jégen tartsuk. Az állott halat könnyen felismerhetjük a kopoltyújáról, melynek szép élénkvörös színe megszürkül és megnyálkásodok. A felszeletelt halnál viszont a szagáról is könnyen meg lehet különbőztetni a friss és állott halat.

Az összes halaknál (vagy fajtáknál) a legélvezhetőbbek a középnagyságú halak. A kicsik még vizenyősek, a vén halak húsa pedig szálkás, kemény és nehezen emészthető. Ezek szerint a 1 ½-2 kilós ponty, 40-60 dekás süllő, 1 ½- 2 ½ kg fogas 40-60 dekás kecsege, 4-5 kilós harcsa húsa a legkitűnőbb.
A halakat úgy öljük, meg hogy egy kemény tárggyal a tarkójára, fejére ütünk, majd konyharuhára csavarva pár percre félretesszük, azután tisztítjuk, vagy balkezünkkel megfogjuk a farkát és jobb kezünkkel egy ferdén tartott késsel felfelé kaparjuk, míg a pikkelyek mind le vállnak. Az így megtisztított hal hasát fejtől lefelé végig felvágjuk, és a beleket eltávolítjuk. A belső részek közül elsőnek a májat vesszük ki igen óvatosan, hogy az epét el ne fakasszuk, majd azonnal kivágjuk az epezacskót és eldobjuk. 

Ha nem vigyázunk eléggé és az epéje szétfolyik, akár mennyire kimossuk és kiáztatjuk a halat akkor is keserű ízű marad. A kecsegét úgy tisztítjuk, hogy vágódeszkára helyezzük, leöntjük forró vízzel, gerincétől eltávolítjuk a páncél pikkelyeket és bőrét lenyúzzuk, majd felvágjuk a hasát, kibelezzük, gerincét felvágjuk és spárgaszerű hosszú gerinc izmát kihúzzuk. A gerincizmot, ha nem vesszük ki, főzés vagy sütés közben összehúzódik tőle kecsege. A megtisztított és felbontott halat soha nem szabad vízbe áztatni, mert így sokat veszít ízéből, csak leöblíteni szabad. Ha hallevest vagy halkocsonyát készítünk, a halat mindig hideg vízbe tegyük fel főzni, míg ellenben ha főt hal szeleteket készítünk úgy a halat forró lobogó vízbe kell tenni, hogy megtartsa jó ízét. A halak főzéséhez mindig úgynevezett páclevet használunk, vagyis előzőleg apróra vágott zöldséget, kevés vöröshagymát, egy párszem fekete borsot, pici ecetet vagy citrom levét és sót főzünk a vízbe, melyben a halat megfőzzük.

Roston sült halat, ha nincs megfelelő rost, mind két oldalán keresztben bevagdossuk, besózzuk és paprikás lisztbe mártva serpenyőben kevés forró zsírban, mindkét oldalát pirosra sütjük.