Gombás fogas


Bőven kivajazott mély tepsiben vagy tűzálló tálban a megtisztított kibelezett, besózott és mind két oldalán bevagdosott halat, melyet előzőleg paprikás lisztbe mártottuk felállítva közepére helyezzük. Egy 80 dkg-os halhoz 15 dkg megtisztít ott és vékonyra szeletelt champignon gombát teszünk, mellé az egészet leöntjük tejfellel és sütőben folytonos locsolás mellett szép pirosra sütjük. Ha megsült a hal óvatosan tálra helyezzük. Levét megszórjuk piaci liszttel, megízesítjük fél citrom levével és 2 dl tejföllel felforraljuk. Egy részével a halat leöntjük a többit mártásos csészébe adjuk mellé. Apró sült burgonyát adunk hozzá.
Ha süllő vagy kecsegét akarunk, gombásan készíteni úgy nem sütjük a halat sütőben, hanem forró vajban vagy zsírban sütjük ki a tűzön, és ha a hal kisült, úgy champignon gombát ebben a zsírban pároljuk le, majd sóval, apróra vágott petrezselyem zöldjével pici törött borssal ízesítjük és felfőzzük. Tálaláskor a halra öntjük és úgy tálaljuk.