Bőven
kivajazott mély tepsiben vagy tűzálló tálban a megtisztított kibelezett,
besózott és mind két oldalán bevagdosott halat, melyet előzőleg paprikás
lisztbe mártottuk felállítva közepére helyezzük. Egy 80 dkg-os halhoz 15 dkg
megtisztít ott és vékonyra szeletelt champignon gombát teszünk, mellé az
egészet leöntjük tejfellel és sütőben folytonos locsolás mellett szép pirosra sütjük.
Ha megsült a hal óvatosan tálra helyezzük. Levét megszórjuk piaci liszttel,
megízesítjük fél citrom levével és 2 dl tejföllel felforraljuk. Egy részével a
halat leöntjük a többit mártásos csészébe adjuk mellé. Apró sült burgonyát
adunk hozzá.
Ha
süllő vagy kecsegét akarunk, gombásan készíteni úgy nem sütjük a halat sütőben,
hanem forró vajban vagy zsírban sütjük ki a tűzön, és ha a hal kisült, úgy
champignon gombát ebben a zsírban pároljuk le, majd sóval, apróra vágott
petrezselyem zöldjével pici törött borssal ízesítjük és felfőzzük. Tálaláskor a
halra öntjük és úgy tálaljuk.