Gombapuding


Személyenként 2 dkg zsírt vagy vajat, 2 dkg lisztet lábosban felhevítünk habzásig, feleresztjük fél dl tejjel (lehet víz is) és addig főzzük folyamatos keverés mellett, míg leválik a lábosról. Ha kissé kihűlt hozzá keverünk 3 dkg apróra vágott és előzőleg lepárolt gombát, egy tojássárgáját és a tojás felvert habját. Jól kizsírozott és kilisztezett vékony pléhpuding formába tesszük és lassú tűznél egyenletes forrás mellett, forró vízben kidunsztoljuk. Forrási ideje attól függ, hány tojásból készítettük a pudingot. Egy-két személyes kis formában 10-15 perc alatt megfő. Ha 4-5 tojásból készül, és egyben akarjuk kifőzni, egy óra alatt. Így előre mindég a fentiek figyelembe vételével kell kiszámítani, mikor fogjuk a készítéshez a tálalás előtt, mert a pudingok akkor szépek és jók, ha elkészítésük után azonnal tálalhatjuk. Gombapudinghoz forró olvasztott vajat, sajtmártást szoktunk adni.