Nagy laza káposztának a törzsét
kivágjuk és sós vízben egész puhára főzzük. Ha megfőtt, szitára tesszük és
levét lecsurgatjuk. Ez alatt személyenként 6 dkg apró kockára vágott húst
hagymás zsíron puhára párolunk úgy, mint a pörköltet, de paprika nélkül. Egy
másik lábosban személyenként 4 dkg rizst készítünk, úgy, mint a körítést
szoktuk. A rizst szárazon jól megtöröljük és forró zsírban pár percig megkeverjük,
az után annyi vizet töltünk rá, hogy éppen ellepje. Megsózzuk és keverés nélkül
fedő alatt sütőben pároljuk, míg a levét teljesen elfövi, és a rizs megpuhul. Így
minden szem különválik és sohasem pempős. Ha mind kettővel elkészültünk a húst
ledaráljuk a rizs kétharmad részét is. Azután összevegyítjük a darált húst, a
rizst az egyharmad szemes rizzsel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, teszünk bele
egy kevés mustárt, egy darabka vajat, reszelt sajtot, tejfölt és egy két nyers
tojást. A megfőtt káposztát leveleire bontjuk és levelenként megtöltjük úgy,
mint a rendes töltött káposztát szoktuk. (1 levelet széjjelterítünk, közepébe teszünk,
egy csomót a töltelékből összegöngyöljük és a két végét benyomjuk.) Kizsírozott
tűzálló tálba rakjuk szorosan egymás mellé, majd lenyomkodjuk, miáltal
tégla alakú darabokat kapunk. Azután az egészet leöntjük sűrű tejfellel. Reszelt
sajttal vastagon behintjük, vaj darabkákkal beszórjuk és sütőben világos
pirosra sütjük.