Francia káposzta


Nagy laza káposztának a törzsét kivágjuk és sós vízben egész puhára főzzük. Ha megfőtt, szitára tesszük és levét lecsurgatjuk. Ez alatt személyenként 6 dkg apró kockára vágott húst hagymás zsíron puhára párolunk úgy, mint a pörköltet, de paprika nélkül. Egy másik lábosban személyenként 4 dkg rizst készítünk, úgy, mint a körítést szoktuk. A rizst szárazon jól megtöröljük és forró zsírban pár percig megkeverjük, az után annyi vizet töltünk rá, hogy éppen ellepje. Megsózzuk és keverés nélkül fedő alatt sütőben pároljuk, míg a levét teljesen elfövi, és a rizs megpuhul. Így minden szem különválik és sohasem pempős. Ha mind kettővel elkészültünk a húst ledaráljuk a rizs kétharmad részét is. Azután összevegyítjük a darált húst, a rizst az egyharmad szemes rizzsel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, teszünk bele egy kevés mustárt, egy darabka vajat, reszelt sajtot, tejfölt és egy két nyers tojást. A megfőtt káposztát leveleire bontjuk és levelenként megtöltjük úgy, mint a rendes töltött káposztát szoktuk. (1 levelet széjjelterítünk, közepébe teszünk, egy csomót a töltelékből összegöngyöljük és a két végét benyomjuk.) Kizsírozott tűzálló tálba rakjuk szorosan egymás mellé, majd lenyomkodjuk, miáltal tégla alakú darabokat kapunk. Azután az egészet leöntjük sűrű tejfellel. Reszelt sajttal vastagon behintjük, vaj darabkákkal beszórjuk és sütőben világos pirosra sütjük.