Erőleves


Ritka csontot és ledarált marhahúst, mindkettőből személyenként tíz-tíz dkg-ot számítunk, feltesszük hideg vízbe nagyon lassú tűzön főzni úgy, mint a húslevest. Három óra múlva hozzátesszük a zöldséget, egy fej vöröshagymát, pár szem feketeborsot és ízlés szerint sót. Tovább forraljuk még legalább két óráig, utána levesszük a tűzről, leszűrjük, kihűtjük és lezsírozzuk. Azután tisztítás céljából belekeverünk egy kanál paradicsompürét és egy felvert tojás habját és ismét lassú tűznél felforraljuk. A forrás kezdetéig állandóan keverjük, mert különben a fehérje nem terjedne szét arányosan, s a leves nem lesz kristálytiszta. Félórai forrás után hagyjuk leülepedni, majd szűrő ruhán átszűrjük, apró fehér papírdarabkákkal még egyszer lezsírozzuk, csészében tálaljuk.
Szenesíthetjük egy kis égetett cukorral. Lehet nyáron hidegen jégbe hűtve is tálalni.