Ritka csontot és ledarált
marhahúst, mindkettőből személyenként tíz-tíz dkg-ot számítunk, feltesszük
hideg vízbe nagyon lassú tűzön főzni úgy, mint a húslevest. Három óra múlva
hozzátesszük a zöldséget, egy fej vöröshagymát, pár szem feketeborsot és ízlés
szerint sót. Tovább forraljuk még legalább két óráig, utána levesszük a tűzről,
leszűrjük, kihűtjük és lezsírozzuk. Azután tisztítás céljából belekeverünk egy
kanál paradicsompürét és egy felvert tojás habját és ismét lassú tűznél
felforraljuk. A forrás kezdetéig
állandóan keverjük, mert különben a fehérje nem terjedne szét arányosan,
s a leves nem lesz kristálytiszta. Félórai forrás után hagyjuk leülepedni, majd
szűrő ruhán átszűrjük, apró fehér papírdarabkákkal még egyszer lezsírozzuk,
csészében tálaljuk.
Szenesíthetjük egy kis égetett
cukorral. Lehet nyáron hidegen jégbe hűtve is tálalni.