Cékla leves


Négy-öt nappal a készítés előtt / személyenként 10 dkg céklát számítva/ a céklát megtisztítjuk, karikára vágjuk, és dunsztos üvegbe tesszük. Langyos sós vizet öntünk rá és a tetejére egy szelet kenyeret teszünk, lefedjük, és meleg helyre állítjuk, hogy megsavanyodjon, mint a kovászos uborka, mert a levest a cékla levével kell készíteni. Veszünk sertéscombot, melyet épp úgy, mint a leveshúst megfőzzük forró vízben, melyhez a savanyított cékla léből teszünk pár kanállal. Ha felforrott, bezöldségeljük és a húst puhára főzzük. Ha megfőtt leszűrjük és a levest tejföllel behabarjuk. Ízesítjük sóval pici cukorra, ha nem elég savanykás, cékla lével. Előzőleg egy nyers céklát finom metéltre vágunk és azt külön egy kis lábosban puhára főzzük, melyet azután a levével együtt a már leszűrt leveshez teszünk. A benne főtt, apró kockára vágott hússal együtt és a karikára vágott főtt kemény tojás szeletekkel tálaljuk.