Négy-öt nappal a készítés előtt /
személyenként 10 dkg céklát számítva/ a céklát megtisztítjuk, karikára vágjuk,
és dunsztos üvegbe tesszük. Langyos sós vizet öntünk rá és a tetejére egy
szelet kenyeret teszünk, lefedjük, és meleg helyre állítjuk, hogy
megsavanyodjon, mint a kovászos uborka, mert a levest a cékla levével kell
készíteni. Veszünk sertéscombot, melyet épp úgy, mint a leveshúst megfőzzük
forró vízben, melyhez a savanyított cékla léből teszünk pár kanállal. Ha felforrott,
bezöldségeljük és a húst puhára főzzük. Ha megfőtt leszűrjük és a levest
tejföllel behabarjuk. Ízesítjük sóval pici cukorra, ha nem elég savanykás, cékla
lével. Előzőleg egy nyers céklát finom metéltre vágunk és azt külön egy kis
lábosban puhára főzzük, melyet azután a levével együtt a már leszűrt leveshez
teszünk. A benne főtt, apró kockára vágott hússal együtt és a karikára vágott
főtt kemény tojás szeletekkel tálaljuk.