Burgonyafánk


Személyenként 6 dkg lisztet, 4 dkg sütőben sült áttört burgonyát fél dkg élesztőt, fél tojást és egy dkg olvasztott vajat számítunk. A lisztet megmelegítjük, hogy langyos legyen, Tálba tesszük, hozzá keverjük a sót, szitán melegen áttört burgonyát, kovászt, (melyet pici lisztből és kevés tejbe megáztatott élesztőből előre elkészítettünk) a tojássárgáját, majd dagasztás alatt a tojás felvert habját és végül az olvasztott vajat. Jól kidolgozzuk rétestészta keménységű lágy tésztává. Ha már teljesen leválik kezünkről, meghintjük liszttel és langyos helyen két óráig kelni hagyjuk. Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára tesszük, és ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, azután megjelöljük pogácsaszaggatóval. Sonka vagy sajtkrémmel töltjük és tojásfehérjével összeragasztunk minden töltött fánkot egy másik kiszúrt fánkkal. Azután egy kisebb fánkszaggatóval kiszúrjuk és deszkára rakjuk, langyos helyen még egy óráig kelesztjük. Ha meg kelt forró zsírban vagy olajban kisütjük olyképpen, hogy először a deszkán lévő részét hagyjuk felül a forró zsírban, befedjük fedővel és úgy sütjük az első oldalán. Ha megsült az első oldala, átfordítjuk és most már fedő nélkül sütjük tovább. Tálalásnál reszelt sajtot hintünk rá és tejfellel összekevert olvasztott vajat adunk mellé.