Személyenként 6 dkg lisztet, 4
dkg sütőben sült áttört burgonyát fél dkg élesztőt, fél tojást és egy dkg
olvasztott vajat számítunk. A lisztet megmelegítjük, hogy langyos legyen, Tálba
tesszük, hozzá keverjük a sót, szitán melegen áttört burgonyát, kovászt, (melyet
pici lisztből és kevés tejbe megáztatott élesztőből előre elkészítettünk) a
tojássárgáját, majd dagasztás alatt a tojás felvert habját és végül az
olvasztott vajat. Jól kidolgozzuk rétestészta keménységű lágy tésztává. Ha már
teljesen leválik kezünkről, meghintjük liszttel és langyos helyen két óráig
kelni hagyjuk. Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára tesszük, és ujjnyi
vastagságúra nyújtjuk, azután megjelöljük pogácsaszaggatóval. Sonka vagy
sajtkrémmel töltjük és tojásfehérjével összeragasztunk minden töltött fánkot
egy másik kiszúrt fánkkal. Azután egy kisebb fánkszaggatóval kiszúrjuk és
deszkára rakjuk, langyos helyen még egy óráig kelesztjük. Ha meg kelt forró
zsírban vagy olajban kisütjük olyképpen, hogy először a deszkán lévő részét
hagyjuk felül a forró zsírban, befedjük fedővel és úgy sütjük az első oldalán.
Ha megsült az első oldala, átfordítjuk és most már fedő nélkül sütjük tovább. Tálalásnál
reszelt sajtot hintünk rá és tejfellel összekevert olvasztott vajat adunk
mellé.