2
db megtisztított borjúlábat feltesszük 2 ½ liter hideg vízben főzni. Ha
felforrót, gyengén megsózzuk és állandó lassú forrás mellett két órán át
főzzük. A két óra multán beleteszünk 15 dkg vegyes zöldséget, fél hagymát, 5
szem fekete borsot, lefedjük és egy órán át főzzük. Akkor a tűzről levesszük,
leszűrjük és lezsírozzuk. Két-három tojásfehérjét habüstben habbá verünk,
hozzáadunk fél deci paradicsomot, vagy egy evőkanál sűrített paradicsomot, fél
deci vizet, fél citrom levét és végül hozzáöntjük az aszpik leszűrt levét is és
jól elkeverjük. Majd tíz lap gelatint adunk hozzá, melyet hideg vízben előre megáztatunk
és leöblítjük és ezzel is elkeverjük, felfőzzük állandó kavarás mellett. Amíg
az aszpik fel nem forr és a tojás fehérje nem túrósodik meg, addig állandóan
kavarni kell, hogy le ne égjen. Nagyon
csendes forrással még fél óráig főzzük. Ekkor egy fazékra leves szűrőt teszünk
s ebbe a vízbe mártott etamint vagy egyéb tiszta vászonruhát terítünk. Ezen
szűrjük keresztül az aszpikot úgy, hogy ha körülbelül a fele leszűrődött a
leszűrt aszpikot visszaöntjük óvatosan a szűrőbe és egy másik tiszta edénybe szűrjük
tovább. Így nagyon szép átlátszó aszpikot kapunk, ha kihűlt tetszés szerint
használhatjuk formába öntve felvágáshoz, vagy formák béleléséhez-fagyasztáshoz.
Aszpikot
készíthetünk jó ízű húslevesből is, ha teljesen lezsírozzuk. Ugyan így
tisztítjuk tojáshabbal, paradicsommal, citrommal stb. Csak egy deci leveshez
négy lap gelatint számítunk.