Aszpik (1 kg aszpikhoz)


2 db megtisztított borjúlábat feltesszük 2 ½ liter hideg vízben főzni. Ha felforrót, gyengén megsózzuk és állandó lassú forrás mellett két órán át főzzük. A két óra multán beleteszünk 15 dkg vegyes zöldséget, fél hagymát, 5 szem fekete borsot, lefedjük és egy órán át főzzük. Akkor a tűzről levesszük, leszűrjük és lezsírozzuk. Két-három tojásfehérjét habüstben habbá verünk, hozzáadunk fél deci paradicsomot, vagy egy evőkanál sűrített paradicsomot, fél deci vizet, fél citrom levét és végül hozzáöntjük az aszpik leszűrt levét is és jól elkeverjük. Majd tíz lap gelatint adunk hozzá, melyet hideg vízben előre megáztatunk és leöblítjük és ezzel is elkeverjük, felfőzzük állandó kavarás mellett. Amíg az aszpik fel nem forr és a tojás fehérje nem túrósodik meg, addig állandóan kavarni kell, hogy le ne égjen.  Nagyon csendes forrással még fél óráig főzzük. Ekkor egy fazékra leves szűrőt teszünk s ebbe a vízbe mártott etamint vagy egyéb tiszta vászonruhát terítünk. Ezen szűrjük keresztül az aszpikot úgy, hogy ha körülbelül a fele leszűrődött a leszűrt aszpikot visszaöntjük óvatosan a szűrőbe és egy másik tiszta edénybe szűrjük tovább. Így nagyon szép átlátszó aszpikot kapunk, ha kihűlt tetszés szerint használhatjuk formába öntve felvágáshoz, vagy formák béleléséhez-fagyasztáshoz.
Aszpikot készíthetünk jó ízű húslevesből is, ha teljesen lezsírozzuk. Ugyan így tisztítjuk tojáshabbal, paradicsommal, citrommal stb. Csak egy deci leveshez négy lap gelatint számítunk.